Het Reitdiep vormt de natuurlijk scheiding tussen Nationaal Landschap Middag-Humsterland en cultuurlandschap het Hogeland. In 2013 onstond het idee om beide historische landschappen via een veerdienst met elkaar te verbinden. In augustus 2014 is dat plan met overheidssubsidie (voor de bouw van het veerschip en de aanlandingspunten) gerealiseerd en kunt u zich in de periode april t/m oktober met het veer over laten zetten.

Inmiddels is het Reitdiepveer een belangrijke verbinding in het netwerk van fiets- en wandelknooppunten. De organisatie, het varen zelf, de opleiding en (opfris)trainingen van schippers en maten, onderhoud van het schip, onderhoud van aanlandingspunten en de public relations worden door (plm. 50) vrijwilligers mogelijk gemaakt. De exploitatie wordt gedekt door de kaartverkoop.

Op 23 augustus 2024 wordt het 10 jarig bestaan van het Reitdiepveer gevierd, maar ook nu zijn er al een aantal activiteiten waarmee je een leuke prijs kunt winnen:

  • Als passagier kun je  meedoen aan een verloting. Schrijf naam en telefoonnummer op je inschepingskaart, en deponeer hem in de rode brievenbus in de kajuit.
  • Los de woordzoeker op. Onder de goede inzendingen wordt een prijs verloot.
  • Doe mee aan de fotowedstrijd *)
    of breng een stem uit op jouw favoriete ingestuurde foto. De foto met de meeste stemmen wint.
  • Maak een gedicht  *)
    Een deskundige jury bepaalt wie er wint.

Het Reitdiepveer heeft een mooie website met veel nuttige informatie, ook over de festiviteiten op 23 augustus: www.reitdiepveer.nl

*) Elke inzending wordt geplaatst, als hij maar aan de gestelde randvoorwaarden voldoet. De naam van de inzender wordt niet vermeld.