Het is een tijdje stil geweest rond Regiotheater Niehove. Enerzijds vanwege de verbouwing van de Eisseshof, thuisbasis van het Regiotheater, anderzijds omdat het stichtingsbestuur van deze vrijwilligersorganisatie sterk gedecimeerd was. Maar inmiddels is de verbouwing afgerond en het bestuur weer op volle sterkte. Het jaar 2019 is onlangs gestart met een daverend concert van bluesband King of the World, dat geheel uitverkocht was. En er staat nog heel wat interessants op het programma. Kortom, Regiotheater Niehove is helemaal terug van (even) weggeweest.

Goede reputatie

Om noordwest Groningen nauwelijks over theaterfaciliteiten beschikt, is Regiotheater Niehove ruim 30 jaar geleden gestart om deze leemte te vullen met culturele evenementen van verschillende soort. Daarbij richt het zich op de bewoners van de regio en de stad, die in de prachtige ambiance van dit mooie wierdendorp een middag of avond willen genieten van theater of muziek. Men beschikt over de bovenzaal van het sfeervolle café de Eisseshof, terwijl klassieke concerten doorgaans in het eeuwenoude dorpskerkje plaatsvinden. De gelagkamer van de Eisseshof dient als foyer van het theater. Dat Regiotheater Niehove in een behoefte voorziet mag wel blijken uit het feit dat het een vriendenkring heeft opgebouwd met leden vanuit de wijde omgeving, zoals het Westerkwartier, het Hogeland, stad Groningen en noord en oost Friesland. Het Regiotheater heeft in zijn lange bestaan een goede reputatie opgebouwd met aansprekende concerten, voorstellingen en festivals op het gebied van jazz, blues, theater en klassieke muziek.

Renovatie Eisseshof

De Eisseshof dient niet alleen als café-restaurant en podium voor (klein)kunst, maar ook als dorpshuis van Niehove. Er is al jaren nagedacht over hoe het pand aan te passen aan de eisen van deze tijd. De bovenzaal was donker en moeilijk te bereiken via een steile trap, het sanitair voldeed niet meer en de keuken voor het café-restaurant was ook te klein. Daarom  is Vereniging Dorpshuis Niehove begin 2018 een grootscheepse renovatie gestart. Het oude podium in de bovenzaal – dat veel ruimte innam – is weggesloopt, er is een minder steile trap gekomen alsook en een pantry voor het serveren van drankjes, alle wanden en het dak zijn geïsoleerd, er is een nieuwe toiletgroep gerealiseerd en de keuken is geheel vernieuwd. Wat nog authentiek is gebleven, zijn het café en het restaurantgedeelte op de begane grond. Mede dankzij subsidies van gemeente en andere instanties kon deze renovatie uitgevoerd worden door een plaatselijke aannemer, maar er is ook veel zelfwerkzaamheid geweest van bewoners van Niehove. In juni 2018 is de gerenoveerde Eisseshof weer in gebruik genomen met een prachtige bovenzaal die nu nog multifunctioneler beschikbaar is voor allerhande culturele activiteiten.

Gevarieerd programma

Voor het komend voorjaar biedt Regiotheater Niehove een interessant en gevarieerd programma. Op zondagmiddag 24 februari speelt Trio Lanyok muziek van de Balkan, zigeuner- en kletzmermuziek. De Noorderlingen brengt op 9 en 10 maart theater met hun nieuwe productie “Sehnsucht und Kartoffelsalat”. Daarna wordt op 24 maart het prachtige passieconcert “Stabat Mater” van Pergolesi uitgevoerd in het kerkje van Niehove. Op 6 april is er een optreden van Boys named Sue (tribute to Johnny Cash), gevolgd door optredens van Erwin Java (3 mei) en Ralph de Jongh (18 mei). Ook voor het najaar staat er al weer het een en ander op het programma. Dus houdt de uitagenda goed in de gaten. Voor meer informatie zie: www.niehove.eu/regiotheater

Eisseshof in Niehove