Thuiskomen met De Ploeg: Inwoners van Fransum en Den Ham vieren 150 jaar ’t Nut met zelf vervaardigde, op H.N. Werkman geïnspireerde, openluchtexpositie

Op 2 augustus 2021 bestond het Plaatselijk Nut Den Ham-Fransum 150 jaar. Deze zomer wordt het jubileumfeest, dat niet doorging door corona, dubbel en dwars ingehaald. Een van de jubileumactiviteiten die ’t Nut organiseert is de openluchttentoonstelling ‘Thuiskomen met De Ploeg’. De expositie bestaat uit 17 werken gemaakt door inwoners van Fransum en Den Ham.  Langs de werken is een 8 kilometer lange wandelroute uitgezet. Deze unieke expositie staat open voor belangstellenden en is te bezoeken van 20 juni tot 28 augustus 2022.

Ploegjam

De schilderijen zijn gemaakt tijdens een zogenaamde ‘Ploegjam’ op 23 en 24 april. Deze workshops stonden onder leiding van Marieke Keuken, Hugo Engwerda en Timo Meester. Zij lieten de deelnemers kennismaken met en werken in de stijl van drukker en Ploegkunstenaar H.N. Werkman. Met de Ploegjam wil ’t Nut onderstrepen dat Den Ham en Fransum bekende Ploegdorpen zijn. Op initiatief van het Plaatselijk Nut werden vorig jaar al twee Ploegschilderijen zichtbaar gemaakt.  De zogenaamde Ploeg Hotspotborden Aduarder Steentil en Fransum., die tot stand kwamen in samenwerking met het project In het spoor van De Ploeg, zijn onderdeel van de wandelroute Thuiskomen met De Ploeg.

Heimkehr

De titel van de wandelroute is een verwijzing naar het gedicht ‘Die Heimkehr’ van Heinrich Heine. In een brief die H.N. Werkman op 12 juli 1944 schrijft, neemt hij de eerste twee regels van het gedicht op:  ‘So wandl ich wieder den alten Weg; Die wohlbekannten Gassen’. Dit doet hij naar aanleiding van een fietstocht naar zijn geboortedorp Leens, die onder andere langs het Aduarderdiep en Saaksum voert. Het gevoel van ‘thuiskomen’ dat Heine beschrijft en waardoor Werkman gegrepen werd, zullen de inwoners en oud-inwoners beslist herkennen.

Gratis wandelen met de RoutAbel app

De wandelroute, die open staat voor belangstellenden, kan gratis worden gedownload. Hiervoor is het nodig om in de app-stores van Apple of Google eerst de RoutAbel-app downloaden. Wie in Den Ham is en de app opent, ziet de route staan bij ‘RoutAbels nearby’. Door op ‘maps’ te klikken, wordt de route eveneens zichtbaar. Gebruik van de zoekterm ‘Den Ham’ levert hetzelfde resultaat op. Is de route eenmaal gevonden, dan kan voor het downloaden de downloadknop worden gebruikt.

Partners

De De Ploeg gerelateerde jubileumactiviteiten van het Plaatselijk Nut Den Ham-Fransum kwamen tot stand in nauwe samenwerking met het project In het spoor van De Ploeg. De twee Ploegschilderijen konden zichtbaar worden gemaakt met de steun van Loket Leefbaarheid. De Ploegjam werd mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Buurtfonds.

 


Heinrich Heine: Buch der Lieder

 

Die Heimkehr XVIII

 

So wandl ich wieder den alten Weg,
Die wohlbekannten Gassen;
Ich komme vor meiner Liebsten Haus,
Das steht so leer und verlassen.

Die Straßen sind doch gar zu eng!
Das Pflaster ist unerträglich!
Die Häuser fallen mir auf den Kopf!
Ich eile so viel als möglich!


Ploeghotspot bij Fransum

Ploeghotspot bij Steentil

H.N. Werkman, Kerk en Paardje, 1943, coll. Stedelijk Museum