Vanaf zaterdag 17 december is in Museum Wierdenland de tentoonstelling ‘Binnen kijken bij Matthijs Röling’ te zien, met meer dan zestig schilderijen en foto’s van het interieur van zijn huis.

Al meer dan vijftig jaar woont kunstschilder Matthijs Röling (1943) op een steenworp afstand van Museum Wierdenland. Hij viert zijn tachtigste verjaardag daarom hier met een grote jubileumtentoonstelling, die in nauwe samenwerking met hem en zijn familie tot stand is gekomen. Het is een eerbetoon aan een groot kunstenaar, die een prominente plek inneemt binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis.

In een tijd dat velen abstract gingen werken, bleef Röling juist bewust op het figuratieve pad. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, waarbij hij zich liet inspireren door de Italiaanse Renaissance. Niet voor niets wordt Röling ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd.

Het thema van deze schilderijententoonstelling is ‘binnen’, met onder meer interieurs, stillevens, portretten en naakten. Kunstenaar Mischa Keijser (1974) fotografeerde voor deze gelegenheid het interieur van Rölings monumentale boerderij in Ezinge, met extra aandacht voor de muurschilderingen die Röling hier maakte. Het is onzeker wat er in de toekomst met het huis gaat gebeuren.

Museum Belvédère in Heerenveen sluit aan met een presentatie waar het ‘Buiten kijken bij Matthijs Röling’ is. Tot en met 29 januari zijn daar de tuinschilderijen van Röling te zien.


Bijschrift afbeelding:

Matthijs Röling (1943), Hommage à Paolo Uccello, 1980, olieverf op paneel, particuliere collectie, foto: Art Revisited


BINNEN KIJKEN BIJ MATTHIJS RÖLING

17 december 2022 t/m 4 juni 2023

 Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge

www.wierdenland.nl
i
nfo@wierdenland.nl
0594 621 524