Gisteravond, woensdag 27 maart, werd de startbijeenkomst gehouden over duurzame energie in Middag-Humsterland. Bewoners en deskundigen kwamen bij elkaar om gezamenlijk naar mogelijkheden te kijken voor energietransitie in het unieke cultuurlandschap van Middag-Humsterland.

Door Dirk Kurstjens, docent werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool, werd het energieprofiel van Middag-Humsterland besproken waarna Mathijs Dijkstra van Laos Landschapsarchitecten liet zien wat de invloed is van de energietransitie op het landschap.

Na al deze informatie die iedereen aan het denken had gezet hebben we onder begeleiding van Mathieu Przybyla, bedrijfseconoom Hanzehogeschool, de We Energy Game gespeeld. De bedoeling was dat je binnen een bepaalde tijd een dorp of gebied van voldoende en betaalbare duurzame energie voorziet. De deelnemers hebben allen een ander belang (productie, people, planet, profit, balans en regelgeving), door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken werden de meeste doelen gehaald.

Naderhand werden een aantal inzichten gedeeld, bijvoorbeeld dat het moeilijk is om zonder hoge productie het doel te halen. Maar wat doe je dan met de overproductie? Of eerst kijken naar de mogelijkheden om te besparen waardoor minder grote middelen nodig zijn. Deze inzichten, vragen en opmerkingen worden meegenomen in de vervolgstappen om gezamenlijk te komen tot een ontwerp voor duurzame energie in Middag-Humsterland.