Interessante expositie ‘Syrië’ in Museum Wierdenland
11 mei tm 6 oktober

Tells in Syrië, de wierden van het Midden-Oosten?

Het terpen- en wierdengebied is een uniek gebied, maar toch minder uniek dan we misschien denken. Het Nabije Oosten kent vergelijkbare woonheuvels: tells, die enkele duizenden jaren ouder blijken dan de woonheuvels in het wierdenland. De tells zijn ontstaan door eeuwen van menselijke bebouwing op dezelfde plaats. Zijn deze woonheuvels in Syrië misschien ook bedoeld als bescherming tegen overstromingen, precies zoals in het Noord-Nederlands wierdengebied? ‘Tell’; betekent in het Arabisch, net als ‘wierde’ en ‘terp’ in het Nederlands, ‘kunstmatige heuvel’.

In de tentoonstelling ‘Syrië’ laat Museum Wierdenland de overeenkomsten en verschillen zien tussen een tell en een terp. Ook wordt het verhaal verteld van de terpbewoners in Noord-Nederland in samenhang met het verhaal van de tellbewoners in het Syrische Raqqa. Het museum in Raqqa is vergelijkbaar met Museum Wierdenland in Ezinge. Helaas heeft de burgeroorlog in Syrië haar sporen ook achtergelaten in het museum. Het is deels verwoest en de collectie is geplunderd. Gelukkig zijn er ook archeologische voorwerpen in veiligheid gebracht, en hebben diverse Nederlandse musea – soms nooit eerder tentoongestelde – Syrische stukken in hun collectie, die ze voor de gelegenheid van de expositie ‘Syrië’ graag hebben uitgeleend aan Museum Wierdenland.

 

Deze stukken, aangevuld met kunstwerken van Theo de Feyter over Syrië en kunstwerken van uit Syrië gevluchte kinderen, zijn in een informatieve, bij tijden spannende tentoonstelling bijeengebracht. De toelichting op de tentoonstelling is ook in het Engels en het Arabisch.

Voor meer informatie zie: www.wierdenland.nl