Het landschap van Middag-Humsterland is in de loop van duizenden jaren ontstaan. Het is het resultaat van samenspel tussen zee en mens. Het project Ontwikkelend Landschap heeft een beschrijving gemaakt van de waarden van het landschap (een zogenaamde landschapsbiografie) en laat zien welke kansen er zijn voor verdere ontwikkeling. Jeroen Wiersma, auteur: “Er liggen kansen voor het behoud en herstel van cultuurhistorie en biodiversiteit. Om die kansen te verzilveren moeten we de kennis daarover breed delen. Het is wel van groot belang dat ook de financiële kant geregeld is.” De Landschapsbiografie beschrijft hoe het gebied is ontstaan, hoe het gebied mooier kan worden en geeft een idee welke ‘verdienmodellen’ er kunnen zijn. Het project Ontwikkelend Landschap is gestart door de Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Voorzitter Jens Enemark uit Zuidhorn: “We zijn enorm blij dat we zo’n Landschapsbiografie hebben. Dit laat zien dat Middag-Humsterland absoluut uniek is en de aanwijzing als Nationaal Landschap verdient. Zoals ieder cultuurlandschap is Middag-Humsterland juist door de mensen vormgegeven; de toekomst kan ook alleen met de mensen die er wonen vormgegeven worden. De Landschapsbiografie geeft richting aan wat je zou kunnen doen”.

De Landschapsbiografie is te verkrijgen bij Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10 in Ezinge.

 

Voor een digitale versie van de Landschapsbiografie klik hier Jeroen Wiersma is wetenschappelijk medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen, en auteur van de studie.