Vanaf 25 januari is in Museum Wierdenland de tentoonstelling ‘Siemen Dijkstra – de ziel van het landschap’ te zien, met kleurenhoutsneden van kunstenaar Siemen Dijkstra.

Siemen Dijkstra

‘Landschap is mijn religie’, aldus Siemen Dijkstra (1968). Hij voelt zich sterk verbonden met het rurale landschap van Groningen en Drenthe. Dat is terug te zien in zijn werk. Dijkstra maakt, zoals geen ander dat kan, kleu-renhoutsneden van de natuur om hem heen. Hierbij is hij constant op zoek naar de ziel van het landschap en wil hij de eigenheid van een gebied vangen voordat die is verdwe-nen. Met zijn kunst doet hij een beroep op de kijker: heb eerbied voor de natuur!

Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal. In al die jaren dat ik mij bezighoud met het landschap, bedenk ik mij, dat ik eigenlijk aan het archiveren ben. Het archiveren van bezielde landschappen, voordat deze zijn verdwenen.’  – Siemen Dijkstra

Siemen Dijkstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij werd gestimuleerd om buiten te tekenen. Dat deed hij dan ook voor het eerst in deze regio. Hij is hier nog geregeld te vinden, zoals op het Uithuizer Wad, waarvan hij een serie houtsneden heeft gemaakt.

Het werk van Siemen Dijkstra wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. Onlangs won hij de gerenommeerde grafiekprijs Mario Avati van de Académie des Beaux-Arts in Parijs (2021) en de Culturele Prijs Drenthe (2022).

De ziel van Middag-Humsterland  /  Erfgoeddeal

Als onderdeel van deze tentoonstelling zijn ook resultaten te zien van de Erfgoed Deal Middag-Humsterland.

Een aantal initiatiefnemers vanuit de Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland en de Gebiedsraad, ondersteund door de gemeente Westerkwartier en de Landschapswerkplaats, vroeg in 2022 een zgn. Erfgoed Deal aan. Middag-Humsterland is een meer dan 2500 jaar oud cultuurlandschap met een kenmerkend patroon van kronkelige sloten, oude paden en cultuurland met kleinschalige percelen, subtiele hoogte-verschillen, greppels en wierden. De Erfgoed Deal is bedoeld om pilots op te zetten die er op gericht zijn het oeroude cultuurlandschap en het agrarisch bedrijf op een positieve manier met elkaar te verbinden. Zonder landbouw geen Middag-Humsterland, geen cultuurlandschap. Met uitvoeringspilots wordt onderzocht wat er nodig is voor boeren om het versterken van het landschap onderdeel te maken van de bedrijfsvoering.

Zo probeerden boeren uit wat er nodig is om sloten op ecologische wijze te schonen. Met deze werkwijze wordt er voorzichtiger gewerkt en wordt een deel van de begroeiïng niet gemaaid. Planten, dieren en insecten profiteren hiervan. Tegelijkertijd blijft de sloot beter zichtbaar in het landschap. Ook probeerden boeren uit welke akkerbouwgewassen het op de zware klei goed doen, om zo het rantsoen voor de koeien (meer) zelf te verbouwen, een gezondere bodem te krijgen en meer afwisseling in het landschap aan te brengen.

In de tentoonstelling in Museum Wierdenland is te zien wat de unieke landschappeljke kenmerken zijn van Middag-Humsterland en hoe de pilots kunnen bijdragen aan het versterken van het landschap, erfgoed, waterkwaliteit en biodiversiteit.